БГНЕС 1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните

...
БГНЕС
1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните
Коментари Харесай

МОН отпуска 1 млн. лв. за интегриране на ромските ученици

 БГНЕС 1.02 млн. лева за подкрепяне на ромските ученици ще разпредели към родните учебни заведения Центърът за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство.

Това излиза наяве от оповестена в уеб страницата на центъра покана към образователните заведения да аплайват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на периода за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха показали 80 претенденти, предаде  " Сега ".

Министерството ще финансира проекти за взаимоотношение на деца от друг етнически генезис с общо 150 хиляди лева, като оптималното финансиране на проект е 15 000 лева По-голяма сума се отпуска за проекти от същия темперамент, само че ориентирани към взаимоотношение на родители от друг етнически произход - до 20 000 лева на претендент, общо 240 хиляди лева Целта и на двата целта е да се основава удобна мултикултурна среда в учебно заведение. Средства се отпускат и за десегрегация, както и за предварителна защита на вторичната сегрегация. Шефът на ЦОИДОЕМ Мануела Радева разяснява, че средствата по програмата действително ще са общо към 700-800 хиляди лева, защото центърът има да се разплаща по предишни проекти от предходната година.

За приобщаване на ромските ученици се отпускат средства и по още една програма, чийто бюджет също е 1 млн. лева Към момента за нея са определени шест общини - Габрово, Дупница, Стара Загора, Самоков, Твърдица и Берковица. Кметовете ще могат да обезпечат безвъзмезден превоз за ученици, посещаващи сегрегирани учебни заведения, да закупят образователни принадлежности за ученици до 7-и клас, включени в процеса по десеграгация, да провеждат срещи с родители и така нататък Наскоро МОН удължи периода за кандидатстване по тази програма до 15 октомври поради слабия интерес към нея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР